TONY GYLLENEIDEN

Tony Gylleneiden

 

Tony Gylleneiden har länge forskat och folkutbildat i etnobotanik som omfattar ämnet människans nyttjande av växter ”praktisk botanik”. Man delar in ämnet i följande delar: växter för överlevnad och föda, material, läkemedel, kulturföremål, vildmarksliv, njutningsmedel och gifter. Tonys huvudinriktning är svenska och nordiska vilda växter som föda. Han har ett register på strax under 200 örter och växter från den vilda naturen- direkt till tallriken. 

 

Vilda växter och örter innehåller mera energigivare, kolhydrater och nyttiga oljor samt uppbyggnadsämnen såsom olika proteiner, mineralämnen, vitaminer och spårämnen än odlade växter.

Tony forskar och folkutbildar även i mykologi, vilket betyder läran om svampriket (fungi). Och eftersom han även är utbildad jägare och naturvårdare fyller han väl upp de kunskaperna om de tre rikena man bör känna till i naturen (Flora, Fauna, Fungi).

 

 

Lite om sig själv :

Jag är en Skåning, som älskar naturen och den svenska idyllen. Driver Gylleneidens Naturkultur med passion och glöd!

Inte så konstigt kanske när man jobbar med vad många skulle kalla för fritidssysselsättning, nämligen vandra omkring i naturen och upptäcka alla våra växter, bär, svampar och djur.

Att många av dessa växter, bär och svampar sen lämpar sig utmärkt i matlagning är ju en god förutsättning för denna sorts verksamhet.


Som liten tugga jag på det mesta men lärde mig ganska snart att det är bra om man vet vad man stoppar i munnen, varav jag lyfte upp de tunga böckerna och började plugga. Nu som vuxen kan man bara konstatera att kunskap lönar sig för utan den hade jag inte kunnat jobba varje dag med naturen. Gylleneidens Naturkultur säljer till dem som vet hur man förädlar våra fina naturtillgångar till matupplevelser, nämligen stjärnkockarna på alla våra fina restauranger. Givetvis värnar jag om vår natur och våra matupplevelser.


Jag har fått leva med att bli kallad Örtamannen, Svampmannen och Troll-Tony inför mina vänner som anser att jag tillbringar mer tid i naturen på min lediga tid än umgås med dem. Men visst trivs jag bland vänner också.


Med lite hjälp av grossistföretag har jag kunnat utöka verksamheten. Detta gör att jag och mina kolleger kan tillbringa ännu mer tid i skog och mark för insamling av växterna. Men även för att underlätta för restaurangerna som kan minska på leverantörer och administration.


Min förhoppning och ambition är att fortsätta leverera vild natur till våra svenska restauranger på ett rikstäckande plan. Leveranser till våra grannländer är idag i gång och här finns det idéer om utökning.


Som avslutning vill jag säga; Tänk ekologiskt, miljövänligt och kulturellt. Är ni idag en restaurang med hög standard kan ni höja den ytterligare genom Gylleneidens unika sortiment.